Spånga Scoutkår

FB
RSS
FB

Spånga Scoutkårs historia

Spånga Scoutkårs historia

Källa: Stockholms scoutdistrikts Arkivgrupp, intervjuer, protokoll, årsmöten m.m. Har du mer information eller rättelser så meddela gärna Webmaster


 

15 feb 1928 har Duvbo flickscoutkår sitt första möte, gruppen har 28 medlemmar och de första scoutledarna var Margit Heimberger och Edith Carlsson.

5 okt 1936 byter kåren namn till Spånga flickscoutkår. I samma veva startar Spånga blåvingering som 1952 är vilande.

1945 nystartar Duvbo flickscoutkår.

1959-1960 bildas Spånga Scoutkår då pojkar och flickor slås ihop i samma kår. Tidigare har pojkscouterna haft sin verksamhet bl.a. i Flysta och Bromsten. Kårens medlemsantal ökar kraftigt på grund av detta. Solhems blåvingering och Duvbos Flickscoutkår slås också ihop med Spånga detta år. Kåren har 1960 100 medlemmar. 1969 tar man bort uppdelningen av pojkar och flickor i Spånga och de är nu på samma avdelningar.

Sedan 1998 har Spånga scoutkår haft en årlig tillväxt och är 2006 en av Sveriges största scoutkårer.

Men redan 1908 tog KFUM upp scouting i sin verksamhet. Det var KFUMs resesekreterare Emil Winquist som prövade scouting vid sin villa i Spånga. Så scouting i Spånga startades bara ett år efter det första scoutlägret som Robert baden Powell anordnade för 21 pojkar på Brownsea Island utanför London i England.

Lokaler under 60-talet

Under större delen av 60-talet bedriver kåren sin verksamhet i Enbackstorpet som låg i närheten av Spånga kyrka. I slutet av 60-talet lämnade kåren Enbackstorpet och flyttade verksamheten till församlingshuset i Spånga centrum. Det nya bostadsområdet Tensta hade börjat byggas och torpet var inte längre lämpligt som scoutlokal. Enbackstorpet revs 1978 eftersom man bedömde att huset inte kunde användas för någon verksamhet. Torpet hade varken vatten eller avlopp och det var aldrig meningen att det skulle bevaras.

Vad hände på 70-talet?

Kåren håller 1970-73 till i Skrytetorpet som låg där Spånga IP ligger idag. Tyvärr vandaliserades huset och gick upp i rök i en mordbrand. 1973 får kåren möjlighet att köpa frikyrkoförsamlingens kyrka på Tornbacken 11 i Solhem. Kåren får tillträde 1/10 1973. I dessa lokaler håller Spånga Scoutkår fortfarande till. Lokalen fick namnet Holken eftersom seniorscoutlaget hette Stararna och Holken då var ett lämpligt namn. Frikyrkoförsamlingen flyttade in i nya lokaler i det nybyggda Tensta.

Spångas vänkår

1986 träffade Spånga scoutkår Åkarps scoutkår på lägret "Skog" i Gränna. Efter det har vi mellan jämna mellanrum haft läger tillsammans. Antingen har vi åkt ner till Skåne eller så har Åkarps scouter kommit till oss och varit med på läger på Scouternas ö Vässarö. Senast vi träffades var på lägret 1998 som hette VÅGA.

Under senare år har utbytet varit större med grannkåren Mälarscouterna i Norra Ängby med ett stort gemensamt läger "PåTur" i Valdalen i norska fjällen 2005.

2003 fyllde kåren 75

En helg i september fiorade vi på Solhems Bollplan (Gribbyplan) med ett stort scouttivoli uppbyggt av scouterna. Inbjudna var familjer och andra med koppling till Spånga scoutkår samt före detta Spångascouter. Kungen var inbjuden men tackade nej, vår distriktsordförande Kajsa Hult hedrde oss med sin närvaro ocg vi fick en andra klocka. Bilder finns i Fotogalleriet

 

Du är här: Om Vår verksamhet Spånga Scoutkårs historia

Uppdatera medlemsuppgifter

Du uppdaterar själv dina medlemsuppgifter i Scoutnet.

 

Mina uppgifter i Scoutnet

 

Inloggning för medlemmar

Logga in med ditt ScoutID, klicka på loggan nedan. Ditt medlemsnummer är användarnamn.
Logga in med ScoutID

Nya medlemmar

4

nya medlemmar de senaste 30 dagarna:

Medlemsregister

Anette Persson Sunje

Ledare
Trygga Möten|*|Ledarutbildning

 

 E-post till Medlemsregister

Trygga Möten

Medlemmar just nu

589 medlemmar

varav 104 ledare,

45 funktionärer

och 75 stödjande.

3 nya medlemmar de senaste 60 dagarna.