Spånga Scoutkår

Väsen 2016

Årets sommarläger ”Väsen 2016” hålls vid Ösjönäs i utkanten av Tivedens nationalpark i Örebro län, 30/7-6/8 2016.

Väsen 2016 - Lägerinfo 3

Läs mer: Väsen 2016 - Lägerinfo 3

Äntligen ligger lägertidningen uppe!

Efter många om och men och en lite lätt strulig uppkoppling så har vi äntligen lyckats få ut tidningen utanför lägrets gränser.

pdf Lägertidning 1 (2.37 MB)

pdf Lägertidning 2 (3.18 MB)

pdf Lägertidning 3 (4.72 MB)

pdf Lägertidning 4 (4.22 MB)

pdf Lägertidning 5 (2.88 MB)  

pdf Lägertidning 6 (2.55 MB)

Lägerplatsen Väsen 2016

Vägbeskrivning: http://www.osjonas.se/kontakt.html

Väsen 2016 - Lägerinfo 2

Temat
För temat till årets sommarläger har naturen på platsen fått stå som inspirationskälla. De John Bauerska miljöerna i Tiveden väcker omedelbart tankar om skogens mystiska väsen, tomtar och troll. Lägret utspelar sig i medeltiden - en tidsperiod då tron på väsen var mycket stark. Väsen var en naturlig del av vardagen. Om du föreställer dig miljöerna i ”Ronja Rövardotter” så får du en ganska bra bild av vad som väntar.

Kläder
På lägret får man gärna komplettera sin klädsel med kläder som passar in i temat, dvs medeltida plagg och accessoarer. Detta kan man åstadkomma genom att rota igenom garderober hemma, sy något enkelt själv eller köpa något färdigt. Budgetförslaget är att ta pappas svarta urtvättade slitna svarta t-shirt som blir lite som en tunika/särk och så kan man ha t ex ett läderbälte och färgglada strumpbyxor till. Det finns allt från kostymer till rekvisita att köpa på Buttericks för allt från 99-299kr. 

Men det roligaste är kanske att sy kläderna själv och för att hjälpa till på traven med detta kommer vi anordna en syjunta i Holken från kl 14.00 den 24:e april. På syjuntan får man chans att få lära sig sy särk, mantel, struthätta eller klänning. Scouter, föräldrar och alla som vill vara med är välkomna. Separat inbjudan till detta kommer inom kort.

OBS att utklädning är helt frivillig. Gillar man inte att klä ut sig eller har svårt att hinna med att att fixa kläder så är det naturligtvis helt ok. (Scouter har ju dessutom funnits hur länge som helst, så scoutskjorta får väl nästan räknas som ett medeltida plagg?)

Aktiviteter
Under lägrets tre första dagar kommer alla scouter delta i olika aktiviteter under ett för- och ett eftermiddagspass. Totalt sett kommer du kunna vara med på fem aktiviteter.

Aktiviteter beskrivning 

I anmälningsformuläret på länken nedan anger du vilka aktiviter du helst vill göra. Vi kan inte garantera plats för alla på alla aktiviteter så därför måste du välja åtta aktiviteter, så att aktivitetsansvariga lättare kan få ihop schemat.

Funktionärer
Ett läger av denna storlek kräver många funktionärer. Som funktionär har du en uppgift under veckan, exempelvis att arbeta i köket och som tack för hjälpen åker du gratis på lägret. Om antalet anmälda funktionärer överstiger behovet reserverar vi oss för att alla inte kan få plats som funktionär.
Föräldrar till barn med speciella behov kan följa med på lägret och betalar full avgift.
Barn till ledare kan följa med och betalar avgift för barn.

Lägerperiod
Spårare: 30 jul - 3 aug
Upptäckare, Äventyrare och Utmanare: 30 jul - 6 aug
Bäverscouter åker inte på läger

Kostnad
Spårare: 1750 kr
Upptäckare och Äventyrare: 2250 kr
Utmanare: 1100 kr

Resa
Vi reser gemensamt till och från lägret med buss från Spånga. Fullständiga detaljer om resan kommer i nästa lägerbrev. 

Viktiga datum
Anmälan öppnar: 4 april
Syjunta i Holken: 24 april, 14.00
Anmälan stänger: 30 maj
Lägerbrev nr 3 (reseinfo och utrustningslista): 30 maj
Avfärd från Spånga: 30 juli
Hemkomst till Spånga: 3 resp. 6 augusti

Kontaktuppgifter
Om du har frågor eller funderingar - kontakta lägerchef Stefan Warming på telefon 076-540 91 44 eller

Anmälan
Anmäl dig till lägret via någon av länkarna nedan.

Scouter i kåren och ledare på någon av avdelningarna.

Anmälan Stängd

 

Funktionärer, medföljande föräldrar eller ledarbarn.

Funktionärsanmälan stängd! Antal platser är slut.

Man kan fortfarande anmäla sig som förälder (lägeravgift gäller!)

Anmälan Stängd

  pdf Lägerbrev nr 2 (1.97 MB)

Medeltida syjunta 19 juni kl 14.00

Nu är det dags för ännu en dag där ni som deltagare på årets sommarläger får chansen att sy upp tema-anpassade kläder. Det kan till exempel vara en mantel, klänning, tunika eller struthätta.

Bild1Bild2Bild3Bild4

Vi bjuder på go’fika, kaffe, te och hjälp av våra sykunniga. Inga förkunskaper krävs! Vi rekommenderar att ni köper in lakansväv för max ca 49kr/m och sytråd i matchande färg. Förslag på inköpsställen: IKEA, www.tyg.se, Sundbybergs Textilcentrum, Tygvaruhuset Järfälla eller Ohlssons tyger i City.

Tygåtgång räknad efter en tygbredd på 1,5 m: Tunika 1,5 m, Klänning 2-3 m, Struthätta 60 cm. Vill ni sy en mantel? → Maila oss för råd om tygåtgång!

Anmälan görs till  eller  senast 16 juni. I anmälan vill vi veta hur många som kommer, vad ni vill sy och om ni har egen symaskin att ta med. Frågor? → Maila oss!

 

Vi ses 19 juni 14:00 i Holken

Ellen Andersson - Jessica Amneryd

Väsen 2016 - Lägerbrev 1

Årets sommarläger ”Väsen” hålls vid Ösjönäs i utkanten av Tivedens nationalpark i Örebro län. Vi  kommer att bo i tält och få testa på massor med roliga lägeraktiviteter, t ex paddling, fiske, flottbygge, höghöjdsbana och primitiv matlagning. Dessutom hoppas vi få en skymt av något av de mytomspunna väsen som lär finnas i de trolska skogarna. 

Detta läger anordnas av Spånga Scoutkår och vi räknar med att bli c:a 250 scouter som under en vecka bygger upp en lägerby där vi lever tillsammans och har det otroligt roligt, mysigt, spännande och helt fantastiskt!

Om platsen
Tivedens nationalpark är en av Sydsveriges vildaste skogar. Det är ett kuperat, bergigt och blockigt område. Parken ligger i den mest otillgängliga delen av skogen, den del som kallas Trolltiven. Där har förekommit svedjebruk, kolning och avverkning, men där har aldrig bott människor.

Tivedens natur är vild, vacker och väldigt varierad. Det starkt kuperade landskapet ger ett storslaget och mäktigt intryck – kristallklara skogssjöar, jättelika flyttblock, djupa sprickor, hisnande utsiktsplatser, grottor och vidsträckta badstränder.

När
30 juli till 3 augusti, Spårare 
30 juli till 6 augusti, Upptäckare, Äventyrare och Utmanare

Resa
Vi reser gemensamt till och från lägret med buss från Spånga.

Ungefärligt pris
1800 kr, Spårare
2200 kr, Upptäckare och Äventyrare
1000 kr, Utmanare

Anmälan
Anmälan via vår hemsida öppnar 4 april.

Aktiviteter
I samband med anmälan kommer du själv att få välja vilka aktiviteter du helst vill göra på lägret. På aktiviteterna kommer du att omge dig med kompisar från din egen avdelning, gamla vänner från andra avdelningar eller med nya vänner i varierande ålder. Du kommer att få prova på många nya spännande saker och knyta nya vänskapsband.

Mer information om aktiviteterna kommer i lägerbrev nr 2.

Lägerliv
När vi inte är ute på aktiviteter så lever vi under veckan lägerliv i vår by. Det kommer finnas tid för att slappa i tältet, bada, spela kort, fika eller köpa något gott från markan. 

Viktiga datum
Föräldramöte #1: 13 mars 18:30 i Holken

Föräldramöte #2: 20 mars 18.30 i Holken
Lägerbrev nr 2: 4 april
Anmälan öppnar: 4 april
Anmälan stänger: 30 april
Lägerbrev nr 3: 30 maj
Avfärd från Spånga: 30 juli
Hemkomst till Spånga: 3 resp. 6 augusti

Funktionärer
Ett läger av denna storlek kräver många funktionärer. Som funktionär får du en uppgift under veckan, exempelvis arbeta i köket, och som tack för hjälpen får du åka på lägret gratis. Sök till lägret som funktionär, skicka din intresseanmälan till .

Kontaktuppgifter
Om du har frågor eller funderingar - kontakta lägerchef Stefan Warming på telefon 076-540 91 44 eller

pdf Lägerbrev nr 1 (2.19 MB)

Väsen 2016 - årets sommarläger!

Läs mer här:

Aktiviteter på Väsen 2016

Under lägrets tre första dagar kommer du kunna prova på olika aktiviteter under ett för- och ett eftermiddagspass. Totalt sett kommer du kunna vara med på fem aktiviteter.

Här nedan kan du läsa om alla aktiviteterna och i anmälningsformuläret väljer du de aktiviteter du helst vill göra på lägret. Vi kan inte garantera plats för alla på alla aktiviteter så därför måste du välja åtta aktiviteter, så att aktivitetsansvariga lättare kan få ihop schemat.

Skattjakt (spårare, upptäckare och äventyrare)
Tänk dig att du vore i en riktig trollskog och fann en skatt. Omringad av skuggvarelser och annat skrymt bär du kistan genom skogsnatten då du plötsligt blir anfallen av små ettriga varelser med klor och tänder. Det värsta är att de små monstren troligen är smartare än du. Är du listig, smart och modig nog för att ta dig ur en sådan knipa?

Paddling (alla)
Ge dig ut på de stilla vattendragen i Tiveden. Spårare håller sig nära land och med ledarna inom räckhåll. Övriga ger sig ut på djupare vatten och möter större utmaningar.  

Trolljakt (äventyrare och utmanare)
I de djupa skogarna i Tiveden finns sedan urminnes tider mystiska väsen. Under århundradena har de undgått att fångas in och oskadliggöras. Nu äntligen har modern teknik utvecklats för att slutligen kunna hitta och fånga in dessa väsen. Bli först att använda avancerade sökare för att hitta trollen.

Träsnideri (upptäckare, äventyrare och utmanare)
Vem eller vad gömmer sig under ytan? Kom och leta, se vem du finner med kniven.
För dig som är lite äldre - tillverka dig en egen slev till morgongröten, eller om du är modig, försök dig på det omöjliga – tillverka en kofes!
Utvecka dina kunskaper, lär dig att tälja som en mästare och tillverka användbara redskap.

Spa (alla)
Kom på spa och få inpackning, ansiktsmask och avslappning. För denna aktivitet behöver scouten ha med sig badkläder och en handduk.

Sjösättning av Wasa (alla)
Bygg ditt eget skepp med några kompisar. Sjösätt skeppet med pompa och ståt. Vinner det eller försvinner det, som regalskeppet Wasa gjorde?

Primitiv bakning (spårare, upptäckare och äventyrare)
En bagerska är i behov av hjälp med en brödleverans, hon
söker lärlingar för att kunna utöka sin verksamhet. Som lärling får du lära dig att baka bröd och kakor över öppen eld och konsten med glödbakning. Inga förkunskaper krävs.

Böldpest, ormkött och digerdöd (upptäckare, äventyrare och utmanare)
Möt munken, prästen, kloka gumman och liemannen, om du törs.  
En upplysande insikt i läkekonst och sjukvård på medeltiden. Vi lär oss göra olika mediciner och annat läbbigt. Rekommenderas särskilt till dig som har lite ont i huvudet, magont eller behöver en amputation.

Metallhantverk (alla)
Få en insikt i hur skapandet gick till på medeltiden. Vår silvermästare söker lärlingar som inte är rädd för bränn- eller skärsår. Prova på att skapa smycken, gjuta i tenn eller bygga av ståltråd. Det finns aktiviteter för alla åldrar, för både 
modiga och klenhjärtade. 

Keramikverkstad (upptäckare, äventyrare och utmanare)
(Endast ett fåtal platser!)
Vet du vem som vill dig väl och vem som vill dig illa?
Kom och knåda dig en skyddsamulett så att du klarar dig från hyss.
I eld ska dina tecken sedan brinna under lång tid. Men passa dig så att du inte brinner med.

Flottbygge (äventyrare och utmanare)
Ta chansen att kvalificera dig till kungens stora flottfärd i denna tävling i bygge och samarbete för att ta er runt en bana före det andra laget!
Deltagare måste kunna simma 200 meter.

I skräddarens skrå (upptäckare, äventyrare och utmanare)
I detta skräddarskrå får du som lärling gå hos mäster Jessica och lära dig den ädla konsten att sy. Du får chansen att sy din alldeles egna medeltida vapenrock, eller varför inte en praktisk pengapung att försvara dina riksdaler i? Ni kommer även testa på att färga tyg på medeltida vis. 

Cirkus (alla)
Gå i narrens fotspår och lär dig att hjula, stå på händer,
jonglera, störa dina vänner och att poia. För att kunna lära sig den ädla konsten av narr behövs inga förkunskaper men ett sinne för humor och mjuka kläder (som kan böjas och slitas i, helst tränings- eller mjukisbyxor och en t-shirt.)

Karusellbyggarverkstad (äventyrare och utmanare)
Hjälp Merlin att skapa den häftigaste karusellen i mannaminne. Med en kapacitet om minst 8 scouter per gång kommer vi när bygget är genomfört att kunna bjuda på lägrets snurrigaste upplevelse.

Robin Hood (alla)
Bygden söker en ny sheriff! Lär dig att skjuta med pilbåge eller blåsrör eller kanske tillverka dina egna pilar? Robin Hood och lille John lär dig att förbättra dina kunskaper, kanske tillräckligt för att vinna skyttetävlingen och bli bygdens näste sheriff?

Kluriga tävlingslekar (spårare och upptäckare)
Lös knepiga uppgifter och utmaningar med din patrull. 
Jobba patrullvis och träna på er samarbetsförmåga när ni löser uppgifter som i t ex Wild Kids eller Fångarna på Fortet. För dig som gillar gåtor, chiffer och andra klurigheter.

Trädklättring (upptäckare, äventyrare och utmanare)
Hjälp klartläggare att rita den nya kartan över området från hög höjd. Lär dig klättra med sele och se hur högt upp du kommer.

Naturens väsen (alla)
Skogen är full av magiska väsen, följ med ut på naturvandring för att kartlägga naturen i området, lösa uppgifter och skrämma bort vilda väsen. 

Fiskelycka (alla)
Ta med dig metspöt och hitta de bästa fiskevattnen, dra upp dagens fångst och laga den till middag. Kanske är det just du som är Tivedens mästerfiskare? Men ta det lugnt så att du inte får Näcken på kroken.

Primitiv matlagning (alla)
Kokerskan söker lärlingar till köket för ha möjlighet att mätta att munnar till den växande bygden. Lär dig att steka på glöd eller ugnsbaka över öppen eld. Hos kokerskan finns inget utrymme för veklingar. 

Jericho (äventyrare och utmanare)
Upptäck ny mark, utforska skogen och hitta alla ledrådar innan tiden är kommen, men akta er innan de andra tar dig.

Runan söker lärlingar (alla)
(Endast ett fåtal platser!)
Att lära sig den kreativa konsten i aktuell rapport är inte enkel. Det tar några minuter att lära sig men en livstid att göra perfekt. Vi söker er med stor fantasi och påhittighet för att hjälpa oss på lägertidningen Runans Redaktion. Vi på ”RR” tar emot er hjälpfulla scouter för att hitta de väsen som förekommer och göra de kända för allmänheten. Skapa en artikel om en aktivitet, gör en komisk serie, eller se vilka aktuella väsen som förekommer på lägret och gör dem kända för allmänheten!

 

Anmälan Scouter/Ledare

Anmälan Funktionärer

Du är här: Arrangemang Läger Väsen 2016

Bli Scout! Alltid Redo.

Inloggning för medlemmar

Logga in med ditt ScoutID, klicka på loggan nedan. Ditt medlemsnummer är användarnamn.
Logga in med ScoutID

Här finns mer

Logga in som medlem eller ledare - så hittar du mycket mer information, kontaktuppgifter m.m. på t.ex. denna sida! Använd ditt ScoutID, medlemsnumret är ditt användarnamn.

 

Logga in med ScoutID

Lägerchef

Daniel Behrnsten

0707323882 
Trygga Möten

Johan Tuulse

0761310101 
Trygga Möten

E-post till Lägerchefen

Swisha Spånga Scoutkår

123 544 36 92

123 544 36 92

Ange alltid namn och vad betalning avser.

 

Senast uppdaterat

Spånga Scoutkår på Facebook

Lägerdokument

Arrangemangskalender

Omställningen 2020
V30, sö 26 jul 08:00 - - fr 31 jul 16:00

Distrikt- och Riksarrangemang

Inga händelser
 

Uppdatera medlemsuppgifter

Du uppdaterar själv dina medlemsuppgifter i vårt system Scoutnet.

 

Mina uppgifter i Scoutnet

 

Optimera packningen

STRUMPTRICKET GIF 540 03

Trygga Möten

Grattis på födelsedagen!Hugo (Nomaderna)

Medlemmar just nu

521 medlemmar

varav 86 ledare,

32 funktionärer

och 63 stödjande.

24 nya medlemmar de senaste 60 dagarna.

Medlem av

Scouterna SSR


Scouts WOSM


waggs